Oświadczenie w sprawie spotkania posłów SLD do PE w Sejmie w dn. 29.04.2017r.

dodano 2017-04-26 08:35 w kategorii: Informacje

Oświadczenie w sprawie planowanego spotkania wiceprzewodniczącego Parlamentu Europejskiego prof. Bogusława Liberadzkiego, posłów do PE Krystyny Łybackiej i Janusza Zemke w Sali Kolumnowej w Sejmie RP.

Planowana na 29 kwietnia 2017 r. konferencja pt. „Ochrona praw funkcjonariuszy i żołnierzy w demokratycznym państwie” jest organizowana na wniosek Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych. Sprawy dotyczące emerytur służb mundurowych są zagadnieniem związanym z bezpieczeństwem państwa, ponieważ dzisiejsi żołnierze, policjanci, funkcjonariusze straży granicznej i wielu innych służb są świadkami jak traktowane są ich prawa nabyte.

Przypominamy, że ćwierć wieku temu odbyła się weryfikacja funkcjonariuszy przeprowadzona przez działaczy dawnej opozycji. Od 1999 roku działa Instytut Pamięci Narodowej, który dysponuje wszelkimi narzędziami, aby ukarać indywidualne osoby, które rzeczywiście popełniły przestępstwa. 27 lat po Okrągłym Stole państwo nie powinno uciekać się po raz kolejny do stosowania odpowiedzialności zbiorowej. To sprzeczne z zasadami demokratycznego państwa prawnego. Szanowane powinny być prawa nabyte osób, które służyły legalnemu państwu.

Sojusz Lewicy Demokratycznej nigdy nie ukrywał, iż sprzeciwia się wpierw projektowi „ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalno-rentowym funkcjonariuszy”, a obecnie ustawie, która odnosi się do kolejnego obniżenia emerytur mundurowych. Wielokrotnie i publicznie oświadczaliśmy, iż nie zgadzamy się z jej zapisami i postulujemy przywrócenie praw nabytych funkcjonariuszom służb mundurowych, którzy przez tę ustawę zostali pokrzywdzeni.

Posłanka PiS Krystyna Pawłowicz nie będzie decydowała, kogo zaprasza na spotkanie wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego i europosłowie Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Czy według Pani byli funkcjonariusze służb mundurowych państwa polskiego stracili prawa obywatelskie? Czy PiS ma zamiar ograniczać wykonywanie mandatu eurodeputowanych i decydować, z którymi obywatelami wolno, a z którymi nie wolno się spotykać?

Informujemy, że planowana konferencja „Ochrona praw funkcjonariuszy i żołnierzy w demokratycznym państwie” odbędzie się, w przypadku wycofania zgody przez Kancelarię Sejmu wskazane zostanie inne miejsce spotkania.