Wystąpienie prof. Liberadzkiego podczas debaty w PE nt. Brexit-u

dodano 2017-04-05 14:41 w kategorii: Informacje

- Ta rezolucja jest po prostu dobra i ja ją popieram – powiedział prof. Bogusław Liberadzki, wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego podczas debaty w PE na temat Brexit-u, która miała miejsce 5 kwietnia 2017 r. – Zwłaszcza te punkty, gdzie jest napisane: jak najszybciej rozpocząć negocjacje zgodnie z artykułem 10.

Prowadzić negocjacje w dobrej wierze – taka jest deklaracja. Wreszcie Unia Europejska prowadzi negocjacje jako całość. UE 27, bez wyłamywania się poszczególnych państw. Bronimy interesów obywateli Unii Europejskiej, jestem jako poseł z Polski zainteresowany obroną interesów polskich obywateli mieszkających w Wielkiej Brytanii, a których los jest niepewny.

Wielka Brytania nie może oczekiwać korzyści jednostronnych, kosztem korzyści obywateli Unii Europejskiej – także to popieram.

Mam świadomość, że UE 27, będzie Unią pomniejszoną, ale wcale nie musi być Unią osłabioną. I sercem jestem z moimi przyjaciółmi z Labour Party, którzy wyrażali swój ból z powodu rozwoju wydarzeń.

Zgodnie z przyjętą przez Parlament Europejski rezolucją najważniejszą sprawą jest zapewnienie równych praw obywatelom Unii Europejskiej mieszkającym w Wielkiej Brytanii oraz Brytyjczykom zamieszkałym w krajach członkowskich - zakończył swoje wystąpienie prof. Liberadzki.

W przyjętym dziś dokumencie eurodeputowani stwierdzili, że Wielka Brytania pozostanie członkiem UE, aż do momentu oficjalnego wystąpienia ze wspólnoty i z tego powodu wynikają zarówno prawa, jak i obowiązki członkowskie.