Apel przewodniczącego SLD Włodzimierza Czarzastego do ugrupowań opozycyjnych

Unia Europejskich Demokratów
Unia Pracy
Wolność i Równość

Konflikt szkodzi Polsce, czas na dialog!

Obecny konflikt w Sejmie jest niezrozumiały zarówno dla naszych rodaków, jak i naszych partnerów z zagranicy. Swoisty casting na lidera opozycji, dezawuowanie już na samym wstępie propozycji innych partii opozycyjnych, groteskowe sceny na sali obrad Sejmu, wizerunkowe wpadki posłów PO i Nowoczesnej, to wszystko nie prowadzi do osłabienia PiS, a przeciwnie, wręcz go wzmacnia.

Posłowie są coraz częściej postrzegani jako osoby, które tkwią w Sejmie tylko dla własnych profitów, a nie dla dobra ogółu. To chore, że od miesiąca partie parlamentarne nie mogą ustalić, w której sali ma się odbyć posiedzenie Sejmu. Jeżeli nie potrafimy się dogadać w tak banalnej sprawie, to jedynym rozwiązaniem będzie skrócenie kadencji Sejmu i wybór ludzi skłonnych do kompromisu i wspólnej pracy na rzecz kraju.

PiS, Nowoczesna i PO wydają się kłócić o to kto z nich jest silniejszy. W naszej ocenie żadna ze stron nie wygra tego sporu w sposób demokratyczny. Polki i Polacy potrzebują dialogu, a nie przenoszenia kłótni na ulicę. Rozpocznijmy wielką debatę o Polsce. Wymaga tego od nas racja stanu. Ustalmy żelazny katalog spraw, w których według nas powinien funkcjonować konsensus i bez względu na to, kto będzie rządził, te polityki będą kontynuowane.

Polska zasługuje na to, aby żywotne interesy kraju były rozstrzygane na drodze konsensusu. Rozwój gospodarczy, przyszłość naszych dzieci, reforma edukacji, praca w godnych  warunkach, dobrze płatne miejsca pracy, przyszłe emerytury Polek i Polaków, przyszłość Unii Europejskiej, czy też kierunki rozwoju polityki zagranicznej to kwestie, które winny zostać wypracowane na zasadzie dialogu.

Ugrupowania opozycyjne muszą zmienić taktykę. Powinniśmy rozpocząć pozytywny marsz opozycji, którego celem nie powinna być wspólna lista wyborcza, a gotowość do współdziałania na rzecz obrony demokracji i przede wszystkim ożywienie debaty publicznej poprzez dyskusję nad najważniejszymi problemami naszego kraju. Udowodnijmy, że nasza oferta dla Polek i Polaków jest różnorodna i nie ogranicza się do sprzeciwu wobec rządu PiS. Dziś Sejm bardzo często nie spełnia roli forum wymiany poglądów, natomiast co i rusz jesteśmy świadkami gorszących zachowań, które obniżają prestiż parlamentu.

Niech liderzy partii spotkają się na debacie i zaprezentują pomysły swoich ugrupowań na to, jak osiągnąć pomyślność naszego kraju. Pokażmy Polkom i Polakom, że potrafimy ze sobą rozmawiać, a jeżeli jacyś politycy PiS będą mieli odwagę dołączyć do debaty to świetnie. Rozmawiajmy ze sobą, ale i z naszymi rodakami, przecież każda z debat może się odbyć w innej części Polski. Sprawy lokalne są równie istotne jak te krajowe, spotkajmy się by porozmawiać na temat problemów dotyczących poszczególnych 16 województw.

Zwracamy się również do PiS, jako partii rządzącej – posiadacie mandat do rządzenia, który otrzymaliście w demokratycznych wyborach, ale nie posiadacie mandatu do zmianyporządku konstytucyjnego. Jeżeli chcecie go zmienić, musicie mieć większość konstytucyjną, nie naginajcie zapisów Konstytucji, jeżeli chcecie ją zmienić, ogłoście wybory i zdobądźcie ku temu mandat społeczny lub też stwórzcie taką większość, która Wam to umożliwi.

Przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej
Włodzimierz Czarzasty