Eurodeputowani SLD z OPZZ w sprawie dyrektywy o pracownikach delegowanych

dodano 2016-05-30 14:22 w kategorii: Kraj

W Polsce problem delegowania pracowników dotyczy ponad 200 tysięcy osób, zgodnie z obowiązującym prawem pracownik delegowany musi otrzymać wynagrodzenie w wysokości co najmniej płacy minimalnej kraju do którego został wysłany. Projekt nowej dyrektywy UE zakłada, że za tą samą pracę w tym samym miejscu powinna obowiązywać ta sama płaca.

Dyskusja w tej sprawie toczy się zarówno w Polsce jak i na forum Parlamentu Europejskiego. Eurodeputowani SLD: Krystyna Łybacka, Bogusław Liberadzki i Janusz Zemke spotkali się w sprawie dyrektywy o pracownikach delegowanych z członkami Zespołu Praca Pracy Rady Dialogu OPZZ.

Podczas rozmowy europosłanka Krystyna Łybacka zgłosiła propozycję stopniowego, np. w ciągu 10 lat, dochodzenia do zasady "ta sama płaca za tę samą pracę w tym samym miejscu" oraz wprowadzenia nadzoru partnerów społecznych nad jej wdrażaniem. Strona związkowa uznała tę propozycję za interesującą  i wartą rozważenia.