SLD razem z protestującymi handlowcami

dodano 2016-02-12 12:17 w kategorii: Akcje

Wiceprzewodniczący SLD Wincenty Elsner wziął udział we wczorajszej demonstracji polskich kupców, protestujących przeciwko wprowadzanemu przez PiS podatkowi handlowemu. Podatek ten, który miał być zapowiadanym przez premier Szydło podatkiem od supermarketów i zagranicznych sieci handlowych, okazał się podatkiem  niszczącym niewielkie polskie sklepy osiedlowe, przedsiębiorstwa rodzinne, sieci spółdzielcze, takie jak Społem, a przede wszystkim sklepy działające wspólnie w ramach sieci franczyzowych. Wprowadzenie podatku od handlu w wersji zaproponowanej przez ministra finansów Pawła Szałamachę, doprowadziłoby do upadłości tysiące polskich sklepów, pozbawiając miejsc pracy zarówno przedsiębiorców jak i zatrudnionych w handlu pracowników.

Sojusz Lewicy Demokratycznej wystosował do protestujących list, popierający ich słuszne postulaty  i deklarujący pomoc w obronie warsztatów pracy handlowców (pełny tekst listu w załączniku). W trakcie protestu rozdano demonstrującym kilkaset egzemplarzy listu. Inicjatywa SLD spotkała się z bardzo życzliwym przyjęciem uczestników protestu, zwłaszcza że byliśmy jedyną siłą polityczną, która okazała tak bezpośrednie zainteresowanie problemami przedsiębiorców. W trakcie rozmów z wiceprzewodniczącym Elsnerem wielu handlowców wyrażało nadzieję, że Sojusz Lewicy Demokratycznej będzie również w przyszłości bronił interesów polskich handlowców i firm rodzinnych. Bo lewica powinna być zawsze tam, gdzie dzieje się krzywda, gdzie ludzie przegrywają z arogancją władzy,  bezdusznością urzędników, biurokracją, szkodliwymi przepisami.

Niestety, przykład forsowanego przez rząd Beaty Szydło podatku od handlu pokazał po raz kolejny niekompetencję rządzącej ekipy Prawa i Sprawiedliwości. Podczas demonstracji przewodniczący sejmowej Komisji Finansów Publicznych starał się przekonać handlowców, że autor projektu podatku, minister finansów Paweł Szałamacha nie był zorientowany w sytuacji polskich firm handlowych i specyficznych uwarunkowaniach sieci franszyzingowych. I dlatego zaproponował rozwiązania de facto niszczące polski handel.

Sojusz Lewicy Demokratycznej opowiada się za wprowadzeniem podatku od supermarketów, tak skonstruowanego, aby doprowadził do realnego opodatkowania wielkich sieci handlowych i zagranicznych korporacji. Pozwalając równocześnie na rozwój polskich firm handlowych, a w szczególności niewielkich sklepów i firm rodzinnych.