Miller: Przeciąć ten węzeł gordyjski w sprawie Trybunału Konstytucyjnego

dodano 2016-01-22 10:45 w kategorii: Kraj

Leszek Miller pytany na antenie TVP INFO o to, jak rozwiązać trwający od tygodni spór stwierdził, że „dobrze byłoby gdyby znaleziono jakieś wyjście z sytuacji i przeciąć ten węzeł gordyjski, bo napięcie wokół TK jest ogromne, a sprawa obserwowana także za granicą”.

Polityk oceniał też, skąd brak porozumienia podczas czwartkowego spotkania u premier. – Głównym problemem jest całkowity brak zaufania strony rządowej do opozycji i odwrotnie. Brakuje tej wąskiej kładki, na której można spotkać się z druga osobą i porozumieć – mówił.  Komentując propozycję prezesa TK Andrzeja Rzeplińskiego, według którego jednym z możliwych rozwiązań pata wokół Trybunału jest wejście wybranych 8 października sędziów w miejsca tych, których kadencje kończą się wkrótce – w tym i w przyszłym roku – i stopniowa redukcja liczby sędziów TK z 18 do konstytucyjnej liczby 15, Miller przyznał, że to dobre rozwiązanie, bo nie wymaga zmiany konstytucji.
Zwrócił jednak uwagę, że Rzepliński dawał już dowody swojego politycznego zaangażowania. – Wypowiedzi prezesa Rzeplińskiego po wyborach samorządowych były na wskroś polityczne. Sugerował dymisje rozmaitym politykom. Oburzał się, że ktokolwiek śmie kwestionować prawidłowość tych wyborów. A w wywiadzie z Mazurkiem wprost powiedział, że jego wartości bliskie są wartościom PO – mówił szef SLD.
Miller dodał jednak, że wierzy w „mądrość i dojrzałość prezesa TK” i jest przekonany, że zależy mu na wyjściu „z tego bolesnego problemu”.

źródło: www.tvp.info