SLD: Decyzja KE bez precedensu

dodano 2016-01-14 21:17 w kategorii: Kraj

Nie mamy do czynienia ze zwyczajną procedurą. Po raz pierwszy została ona uruchomiona - mówi o decyzji Komisji Europejskiej w sprawie debaty o działaniach władz w Polsce Leszek Miller, szef SLD.

Według polityka lewicy dużo zależy teraz od stanowiska polskiego rządu. Od tego czy rząd nawiąże kontakt z komisją czy też nie. Według niego widoczny jest też regres w stosunkach polsko-niemieckich. Opowiadamy się za tym żeby studzić emocje. Brak środków w UE może spowodować, że nie zostaną one skierowane do Polski. Warto żeby o tym Polski rząd pamiętał - powiedział były premier.

SLD ma swoich przedstawicieli w drugiej co do wielkości frakcji politycznej w PE - Socjalistów i Demokratów. Frakcja Socjalistów i Demokratów nie eskaluje napięcia. Debata to nie nasz pomysł. To inicjatywa EPP, w tym PO - dodał Miller.

Z kolei Europoseł Bogusław Liberadzki mówi jasno; Jedni są warci drugich (PO i PiS - dopisek redakcji). My tonujemy atmosferę. Listy polskiego rządu ją zaogniły. Liberadzki odniósł się też do pytań o ścisły sojusz pomiędzy prezesem Kaczyńskim i premierem Orbanem. Orban znalazł kogoś kto teraz będzie odgrywał rolę "brzydkiego chłopca". Pamiętajmy, że Orban należy do EPP, tak jak PO. Liberadzki mówi do rządzących jasno: W UE prowadzi się prawdziwą grę zespołową. Moment jest niekorzystny w UE. Wczoraj KE osiągnęła jednomyślność. Juncker byl hamującym. Zostaliśmy na forum UE osamotnieni. Nawet Węgry nas nie poparły - mówi Europoseł.