Liderzy SLD o zapowiedziach premier Szydło

dodano 2015-11-19 22:10 w kategorii: Kraj

Leszek Miller, przewodniczący SLD, w komentarzu po sejmowym wystąpieniu Beaty Szydło zwrócił uwagę, że szereg postulatów społecznych zostało skopiowanych z programu Sojuszu. – Pomysły te wyglądają jak nasz program socjalny, możemy tylko przyklasnąć – stwierdził były premier. Dodał jednak, że obietnicom PiS nie towarzyszy wskazanie dotyczące źródeł finansowania. Miller zauważył też, że było to pierwsze expose bez priorytetów polityki międzynarodowej.

W podobnym tonie wypowiada się sekretarz generalny SLD, Krzysztof Gawkowski, który w rozmowie z Trybuna.eu stwierdził:

– Expose oceniam stosunkowo dobrze. Przede wszystkim pozytywnie należy ocenić położenie nacisku na sprawy społeczne i rozwojowe, na kwestie decydujące o codziennym życiu milionów Polaków. Pozytywnie oceniam zapowiedzi obniżenia wieku emerytalnego, podniesienia płacy minimalnej i wprowadzenia 500 zł na dziecko.  Część z tych propozycji była postulowana przez Zjednoczoną Lewicę a wcześniej SLD.

Słowa to jedno, nominacje ministerialne to drugie. Zapowiedzi premier Szydło były bliskie lewicy, czy będą one bliskie sercu gospodarczych ministrów rządu PiS? Czy znajdzie się finansowanie dla tych zapowiedzi? Pozaparlamentarna lewica musi pilnować realizacji socjalnych zapowiedzi premier Kopacz.

Ważne jest to co w expose się znalazło, ale również to co pominięto. Brak całościowego programu dla polskiej energetyki i górnictwo. Ten drugi aspekt jest szczególnie istotny, bowiem Kompania Węglowa cały czas jest na skraju bankructwa a groźba zamykania kopalń jest realna. Pominięto w expose wielkie grupy społeczne, chociażby wielomilionową grupę osób niepełnosprawnych.

Mam nadzieję, że najważniejsze dla Polski decyzje będą zapadać przy Alejach Ujazdowskich i ulicy Wiejskiej, nie przy Nowogrodzkiej. Słuchając jednak expose premier Szydło i „drugiego expose” prezesa Kaczyńskiego można mieć co do tego wątpliwości.

źrodło: www.trybuna.eu