Miller do seniorów: Bądźcie aktywni! Nie dajcie się zamknąć w czterech ścianac

dodano 2015-10-21 19:33 w kategorii: Ludzie

Szef SLD Leszek Miller zaapelował w środę do ludzi starszych, by aktywnie uczestniczyli w życiu społecznym i nie żyli w izolacji od świata zewnętrznego. – Seniorzy mają cenne doświadczenie, z którym mogą się dzielić z młodszym pokoleniem. Dlatego powinni działać w różnych związkach, stowarzyszeniach, czy partiach – mówił były premier.

Miller nie ukrywał, że mówi także o sobie. - Wykorzystujcie swoją wiedzę i energię dla własnego dobra i Polski – apelował do starszego pokolenia Polaków.

Były premier przedstawił też główne założenia polityki senioralnej Zjednoczonej Lewicy. Mówił m.in. o potrzebie utworzenia Funduszu Modernizacyjnego dla emerytów i rencistów, którzy muszą ze względu na stan zdrowia dostosować swoje mieszkanie do właściwości choroby.

W kwestii ochrony zdrowia Miller jest zdania, że ludzie nie mogą w Polsce dłużej tygodniami czekać na wizytę u lekarza. - Przyjęcie do lekarza pierwszego kontaktu powinno nastąpić nie później niż trzy dni od rejestracji, a lekarza specjalisty dziesięć dni od rejestracji – zastrzegł były premier.

Wspomniał też o propozycji SLD złożonej wiele miesięcy temu w Sejmie podniesienia o 200 zł najniższych rent i emerytur. - Wzrost najniższych emerytur powinien zależeć od wzrostu najniższych płac. Postulujemy najniższą emeryturę na poziomie 70 proc. najniższego wynagrodzenia. Zaproponował też pełną refundację leków dla emerytów pobierających świadczenia niższe niż 1700 zł. Dziedziczenia

Na konferencji w Gdyni pojawił się też temat dziedziczenia emerytury przez współmałżonka po jego śmierci.

źródło: newsowi.pl