Miller: Odrzucenie wniosku o Trybunał Stanu dla Z. Ziobry to czarny dzień w historii Sejmu

dodano 2015-09-25 12:48 w kategorii: Informacje

To czarny dzień w historii polskiego Sejmu i zapowiedź najgorszych praktyk IV RP do naszej ojczyzny – w ten sposób przewodniczący SLD Leszek Miller skomentował decyzję Sejmu, który odrzucił wniosek o postawienie przed Trybunałem Stanu byłego ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobro.

Jak podkreślił Leszek Miller to, że Zbigniew Ziobro nie stanie przed Trybunałem Stanu to wynik absencji części posłów. Wniosek przepadł tylko 5 głosami. – Duch IV RP pojawił się dzisiaj na sali sejmowej, a jeżeli wyborcy oddadzą głosy na tego ducha to się zmaterializuje w najgorszej postaci, także w postaci Zbigniewa Ziobro – podkreślił były premier.

Przewodniczący SLD przypomniał, że lewica dopominała się o sprawiedliwość w imieniu wszystkich ofiar byłego ministra sprawiedliwości w rządzie PiS. – Przede wszystkim w imieniu Barbary Blidy, która nie żyje, a mogła żyć. A także naszych kolegów i koleżanek posłów jak Małgorzata Ostrowska czy Jan Widacki, na których ekipa Ziobry zorganizowała polowanie, złamała im kariery życiowe, a po latach zostali uniewinnieni przez niezawisłe sądy – podkreślił Miller.

Zaznaczył przy tym, że jeden z posłów PSL świadomie zagłosował przeciwko Trybunałowi Stanu dla Ziobry, co – w jego opinii – może być znakiem, że niektórzy z ludowców szukają sobie nowego koalicjanta. W głosowaniu nie brała także udziału premier Ewa Kopacz.