Elsner: Nie dzielmy kredytobiorców. Pomoc należy się kredytobiorcom frankowym i złotówkowym

dodano 2015-08-25 11:34 w kategorii: Informacje

Poseł Wincenty Elsner przestrzega senatorów przed zmianami w ustawie umożliwiającej przewalutowanie kredytów frankowych i odrzucanie wniesionych przez SLD w Sejmie poprawek. – Jeżeli powrócą do pierwotnej wersji projektu, skażą kredytobiorców na wyższe raty – alarmuje. Poseł uważa także, że pomoc ze strony banków należy się nie tylko kredytobiorcom frankowym, ale i złotówkowym w trudnej sytuacji finansowej.

Sprawa dotyczy projektu ustawy autorstwa PO dot. pomocy kredytobiorcom walutowym, który pod koniec lipca br. uchwalił Sejm wraz z poprawkami wniesionymi przez Wincentego Elsnera. Umożliwia on przewalutowanie kredytów frankowych. Koszty tej operacji w 90 proc. ma ponieść bank, a tylko w 10 proc. kredytobiorca. W pierwotnej wersji projektu koszty przewalutowania dzielone były po połowie. Przeciwko takiej zmianie zaprotestowały środowiska bankowe, a Platforma w reakcji zapowiedziała, że w Senacie spróbuje wrócić do wersji przez siebie zaproponowanej.

Podczas wtorkowej konferencji prasowej w Sejmie poseł SLD Wincenty Elsner przedstawił wyliczenia, z których wynika, że projekt ustawy przedłożony przez PO w konsekwencji prowadzi do wzrostu rat tych kredytobiorców, którzy na takie przewalutowanie by się zdecydowali. – Trudno sobie wyobrazić kredytobiorców, którzy by na to się zgodzili – powiedział Elsner i dowodził, że dopiero po wprowadzeniu poprawek przez SLD ta ustawa zaczęła być korzystna dla frankowiczów. – Jeżeli państwo senatorowie zdecydują się na powrót do pierwotnych zapisów w ustawie to oznaczać będzie, że Senat jest za tym, żeby kredytobiorcy płacili po przewalutowaniu wyższe raty – stwierdził poseł Sojuszu.

Wincenty Elsner zadeklarował przy tym, że SLD jest przeciwny dzieleniu kredytobiorców. Jego zdaniem taka pomoc ze strony banków w jednakowy sposób należy się zarówno tym kredytobiorcom, którzy posiadają kredyty we frankach, euro jak i w złotówkach. Poseł przypomniał, że Sojusz już jesienią ubiegłego roku proponował utworzenie specjalnego funduszu pomocy kredytobiorcom, który miałby być finansowany poprzez wprowadzenie podatku od transakcji finansowych. Miałby on spełniać trzy role. Przede wszystkim to pomoc finansowa – bezzwrotna lub zwrotna - dla tych kredytobiorców w trudnej sytuacji finansowej, a także pomoc w mediacji z bankami. Fundusz miałby świadczyć również niezależne doradztwo kredytowe.

______________________________________

Zobacz, jak skorzystają kredytobiorcy frankowi po wprowadzeniu ustawy z poprawkami SLD >>> POBIERZ PLIK EXCEL

Zobacz, jak mogą stracic kredytobiorcy po wprowadzeniu ustawy w wersji zaproponowanej przez PO >>> POBIERZ PLIK PDF