Pierwszy #TweetupLewicy za nami! Byliśmy na żywo na Periscope

dodano 2015-07-28 08:14 w kategorii: Kraj

Tweetup czyli spotkanie użytkowników Twittera, którzy chcą podyskutować na żywo na dany temat pojawia się coraz częście w kampaniach wyborczych. Pierwsze takie lewicowe spotkanie odbyło się wczoraj przy Placu Zabawiciela w Warszawie. Oprócz dyskusji o polityce internauci mogli śledzić przebieg spotkania na żywo dzięki aplikacji Periscope.

SLD, Twój Ruch, Zieloni, Unia Pracy wystartują w wyborach w komitecie wyborczym "Zjednoczona Lewica"; w połowie sierpnia ma się odbyć wspólna konwencja programowa tych ugrupowań - poinformowano w poniedziałek wieczorem podczas tweetup polityków ZL.

"Lewica jest bardzo słaba. Chcemy ją odbudować, by w nowym parlamencie nie zabrakło lewicowego głosu" - podkreśliła współprzewodnicząca Twojego Ruchu Barbara Nowacka. Zaprosiła do udziału w koalicyjnym komitecie inne lewicowe organizacje. Podkreśliła jednocześnie, że nie ma jeszcze podpisanej umowy koalicyjnej.

Nie ma też jeszcze skompletowanych list wyborczych. Według Nowackiej, liderami list będą przedstawiciele różnych ugrupowań - także organizacji związkowych i ruchów miejskich. Pytana o rolę szefa SLD Leszka Millera odparła, że będzie taka sama, jak innych liderów list. "Nie jesteśmy Prawem i Sprawiedliwością, nikogo nie będziemy chować w szafach" - podkreśliła.

Sekretarz generalny SLD Krzysztof Gawkowski poinformował, że listy wyborcze nie są jeszcze zamknięte; pojawił się pomysł, by kandydatów na nich ułożyć alfabetycznie. Dodał, że w Warszawie jest dziewięć osób chętnych na pierwsze miejsce na liście.

Gawkowski poinformował też, że decyzja w sprawie list alfabetycznych zapadnie za półtora tygodnia.

Wszystkich chętnych do udziału w wyborach pod szyldem Zjednoczonej Lewicy jest ponad 1500. Komitet ma zamiar zachować na listach parytet kobiet i mężczyzn.

Wiceprzewodnicząca SLD Paulina Piechna-Więckiewicz mówiła, że wspólne minimum programowe, jakie muszą zachować ugrupowania Zjednoczonej Lewicy opiera się na hasłach sprawiedliwości społecznej, państwa przyjaznego obywatelom i zapewniającego im równe szanse.

Na początku lipca ugrupowania lewicowe, w tym partie SLD, Twój Ruch i Zieloni, zawarły wstępne porozumienie programowe. 18 lipca ugrupowania te zapowiedziały start w wyborach parlamentarnych w koalicji.

Wolę przystąpienia do koalicji lewicowych ugrupowań w jesiennych wyborach parlamentarnych wyraziła też Unia Pracy. Postawiła jednak warunki, m.in. taki, że listy zjednoczonej lewicy będą ułożone alfabetycznie.

Start w koalicji oznacza konieczność przekroczenia 8 proc. progu wyborczego. (PAP)

źródło: PAP, informacje własne, watchonperiscope.com