SLD: Głosując na Komorowskiego wyborcy głosują za odwlekaniem ustawy o in virto

dodano 2015-05-07 12:55 w kategorii: Kraj

Politycy SLD zarzucili w czwartek PO, że oszukuje wyborców i odwleka prace nad projektami o in vitro, odwołując posiedzenie podkomisji w tej sprawie. Głosując na Bronisława Komorowskiego wyborcy zagłosują za odwlekaniem przyjęcia ustawy - oświadczył Dariusz Joński.

Na początku kwietnia Sejm skierował do dalszych prac dwa projekty o in vitro - rządowy oraz autorstwa SLD. Rzecznik SLD Dariusz Joński powiedział na briefingu prasowym, że od tego czasu minął już miesiąc, a "Platforma zdecydowała o tym, że odwołuje" posiedzenie podkomisji, mającej zająć się projektami (podkomisja ta została powołana pod koniec kwietnia). "Z przyczyn niewiadomych została po raz kolejny odwołana bez podania terminu i godziny kolejnej podkomisji" - dodał.

Według Jońskiego, PO "oszukuje wyborców po raz kolejny". "Platforma od prawie 8 lat mówi i mami wyborców, że wprowadzi w życie ustawę in vitro" - mówił. Jego zdaniem, PO i sztab ubiegającego się o reelekcję prezydenta Bronisława Komorowskiego "wolał przygotować spot wyborczy atakujący innego kandydata - nota bene, który chciał karać za in vitro - ale nie mieli czasu zająć się tym, by popracować w komisji sejmowej na samym projekcie".

"Głosując na Bronisława Komorowskiego wyborcy zagłosują za odwlekaniem debaty i dyskusji, i przyjęcia ustawy in vitro. Dlatego apelujemy do wszystkich wyborców, którym leży na sumieniu przyjęcie ustawy in vitro, by poparli kandydatkę SLD Magdalenę Ogórek" - oświadczył Joński.

Zaapelował też do Komorowskiego, by powiedział, czy w ogóle popiera projektowaną ustawę ws. in vitro. "Bo być może on popiera, a klub PO nie chce debatować nad tym, to niech uczciwie powie, a najlepiej jeszcze niech zrobi spot i w spocie to powie" - stwierdził Joński.

Również inny poseł SLD Piotr Chmielowski pytał, "czy in vitro jest tylko zakładnikiem poszczególnych kampanii wyborczych?".