Miller: Data wyborów powiązana z obchodami zakończenia II Wojny Światowej na Westerplatte

dodano 2015-02-04 16:05 w kategorii: Kraj

Wyraźnie widać skłonność powiązania zakończenia prezydenckiej kampanii wyborczej z obchodami rocznicy zakończenia II wojny światowej – powiedział przewodniczący SLD Leszek Miller komentując decyzję marszałka Sejmu o zarządzeniu wyborów prezydenckich na 10 maja br.

Dla naszej kandydatki dr Magdaleny Ogórek każdy termin jest dobry. Niewątpliwie jednak dla prezydenta Bronisława Komorowskiego ten termin jest najlepszy. Można uznać, że marszałek Sejmu uczynił przysługę swojemu partyjnemu koledze – zaznaczył Leszek Miller.

Przewodniczący SLD w ten sposób odnosił się do planów Kancelarii Prezydenta zorganizowania 8 maja br. na Westerplatte uroczystości zakończenia II wojny światowej. Według byłego premiera wybór tego miejsca na obchody rocznicowe jest „kuriozalny”. Przypomniał, że w 2009 r. w tym samym miejscu ówczesny premier Donald Tusk organizował tu uroczystości rocznicowe związane z rozpoczęciem II wojny światowej z udziałem Władimira Putina i Angeli Merkel. – Westerplatte nie może stać się miejscem przechodnim, gdzie w zależności od potrzeb politycznych organizuje się uroczystości zakończenia lub rozpoczęcia II wojny światowej – powiedział Leszek Miller.

Jego zdaniem także administracja prezydenta wykazała się brakiem profesjonalizmu i amatorszczyzną. – Jeżeli w otoczeniu pana prezydenta narodził się pomysł, żeby wykorzystać Westerplatte do tej rocznicy, to taki zamiar powinno czynić się poufnie, najpierw dokonać niezbędnych konsultacji, a potem później taki fakt się ogłasza – zaznaczył szef SLD.

Leszek Miller pozytywnie jednak ocenił fakt, że polskie władze zamierzają obchodzić rocznicę zakończenia II wojny światowej. – Polskie elity często uważają, że II wojna światowa zakończyła się w 1989 r., a nie w 1945 r. Widzimy zatem pożądany postęp w traktowaniu faktów historycznych– stwierdził Leszek Miller.