SLD wspiera przewoźników drogowych dotkniętych rosyjskim embargiem

dodano 2014-09-25 15:11 w kategorii: Kraj

Na wniosek Klubu Poselskiego SLD rząd przedstawi w Sejmie informację na temat sytuacji przewoźników drogowych po wprowadzeniu rosyjskiego embarga.  Sytuacja przewoźników drogowych po wprowadzeniu embarga jest dramatyczna. Liczba przewożonych towarów z Polski do Rosji spadał o 40 proc., a z całej Unii Europejskiej aż o 60 proc. – zaalarmowała posłanka SLD Stanisława Prządka na konferencji prasowej i zaapelowała do rządu, aby ten przedstawił system rozwiązań, które pomogą przewoźnikom w tej trudnej sytuacji.

Sojusz popiera oczekiwania przewoźników w tej sprawie, którzy domagają się podobnie jak producenci warzyw i owoców wypłaty rekompensat, zwolnienia na czas embarga z opłaty składek ZUS oraz wprowadzenia kompleksowego planu kryzysowego. Obecny na konferencji prasowej prezes Ogólnokrajowego Stowarzyszenia Międzynarodowych Przewoźników Drogowych i Spedytorów „Podlasie” Waldemar Jaszczur podziękował SLD i posłance Stanisławie Prządce za wsparcie. Krytykował również zachowanie rządu, którego przedstawiciele z przewoźnikami nie chcą się spotykać. Jesteśmy zbulwersowani, że rząd nic w naszej sprawie nie robi. Dzisiaj potrzebujemy pomocy. Niezrozumiałe jest dla nas, że do tej pory wszyscy pomagali rolnikom, a natomiast w naszej sytuacji nikt nie reaguje – powiedział Jaszczur.